marți, 21 aprilie 2009

Pashtele...nostru!

Au trecut si Sarbatorile Pascale..Spun "au trecut" pentru ca au disparut pur si simplu,si lumea a inceput sa isi reia vechile obiceiuri.Daca in afara sarbatorilor religioase suntem cu totii la fel de haini precum un bugetar inainte de a fi dat afara (face tot posibilul sa fure cat mai are timp,chiar daca va fi dat afara peste zeci de ani),in perioada sarbatorilor incercam parca..(de fapt incercatzi,eu nu fac nimic) sa fim mai buni,mai "senini",chiar daca nu va caracterizeaza.
Am fost la Biserica din plictiseala.Si scriu Biserica cu B mare,nu pt ca ar fi ceva important pt mine aceasta institutie,ci pentru ca ulterior,la plecare,am simtit ce inseamna intr-adevar sa fii credincios.Despre asta o sa povestesc alta data.
Cum sa fie atmosfera in noaptea de Inviere? Iti vezi vecinii,unele cunostinte,niste amici,stand cuminiti si neclintiti in multime,ca si cum ar fi fost "cool" sa fie prezenti.Chiar si alegerea bisericii la care sa te prezinti in noaptea de Inviere trebuie sa fie o alegere perfecta,astfel incat sa fii sigur ca acolo nu merge oricine...Intamplarea a fost ca noi trebuia sa alegem intre 2 locatii apropiate,la manastire unde era un mic deal de urcat,si Catedrala din apropiere.Si dialogam cu un prieten: "-Unde mergem,Fanel?La care? -pai la catedrala ii Dj Sava si la manastire ii DjTiesto" -La Tiesto merem" :)) si acolo am ajuns...
Nu sunt o fana a bisericilor,si nici a religiei in care m-am nascut,si pe care NU eu am ales-o,cum era normal.Si inca cred ca nu e un pacat sa iti aprinzi o tigara in preajma unei manastiri,cum facusem eu in noaptea de INviere.Abia asteptam pe cineva sa imi tina o "morala" legata de asta,sa pot sa raspund: "Dumnezeu ne-a facut egali,Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru,Dumnezeu ne-a dat constiintza,si nu ne-a ingradit libertatea de a fuma,a bea,sau a manca,iar o tigara aprinsa e nesemnificativa,pe langa un fumator care are constiintza,ratiune si credintza in...Dumnezeu.
Nu trebuie sa fii credincios sa mergi la biserica.. si nici nu trebuie sa mergi la biserica,sa iti dovedesti credinta. Cat despre pupatul icoanelor,mi se pare cea mai mare prostie si incalcare a unei porunci..care spune: "sa nu te inchini la chip cioplit".Ce e dupa...nu conteaza.

“O singură faptă a dragostei adevărate care salvează viaţa este mai mare decât osteneala cuiva în jertfe religioase aduse zeilor”. (Buddha)

"Dumnezeu nu poate fi mărginit, deschis, definit sau explicat,Dumnezeu există,iar divinul este suma şi substanţa fiintzei noastre. Existenţa lui Dumnezeu este mai presus de înţelegere, mai presus de orice definiţie, şi dincolo de orice înţelegere a lui Dumnezeu însuşi. Dumnezeu nu ştie ce este El, deoarece El nu este un ce. El nu ştie cine este el, deoarece el nu este un cine (în sens uman). El este mai presus de dorinţă, de poftă, de vrere, de dorire şi mai presus decât astfel de iluzii ca vârsta, suferinţa, moartea. Iar când omul a dobândit o astfel de stare şi când este mai presus de existenţă şi inexistenţă, se pierde în Dumnezeu. El este nirvana."

Si cu cat citesti mai multe,cu atat intelegi mai multe,eventual te regasesti in descrieri,doctrine si personaje,uneori e la fel ca lectura unei carti de medicina..Cand citesti unele de acolo,ai impresia ca ai toate simptomele din lume,e identic si in cazul religiilor (pt.o anumita categorie de 'public"),cu acceasi specificare: masura in toate! (cum ar zice Confucius) ,sau "totul are o limita",vorba..romanului :) trageti voi concluziile.. ;))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii