vineri, 18 decembrie 2009

Top 5 DEX online

. În săptămâna 6 -14 decembrie,cele mai căutate cuvinte pe dexonline.ro au fost: "irefutabil", "mogul", "anxietate", "frivol" şi "exhaustiv". Dacă ne gândim la tensiunea declanşată de evenimentele politice,explicaţia căutărilor vine de la sine. Oricum,cuvântul "irefutabil" rămâne în topul căutărilor din dex,generaţie după generaţie. Irefutabil !


IREFUTABIL, -Ă, irefutabili, -e, adj. (Livr.) Care nu poate fi combătut sau respins, de necombătut; absolut convingător . decisiv, determinant, hotărâtor, irecuzabil. – Din fr. irréfutable, lat. irrefutabilis.

MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S.m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreționare. – Din engl. Mogul.

DISCREȚIONÁR, -Ă, discreționari, -e, adj. (Despre puteri, prerogative, acte etc.) Care acționează, se exercită așa cum consideră cineva, fără a fi prevăzut și îngăduit de lege; care are prin lege întreaga libertate de acțiune. [Pr.: -ți,-o

ANXIETÁTE s.f. Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi. [Pr.: -xi-e-] – Din fr. anxiété, lat. anxietas, -atis.

FRIVÓL, -Ă, frivoli, -e, adj. (Despre oameni) Care este preocupat de lucruri neserioase, care umblă după plăceri ușoare; ușuratic. ♦ (Despre lucruri, fapte, atitudini) Lipsit de seriozitate, de temeinicie, de importanţă.

EXHAUSTÍV, -Ă, exhaustivi, -e, adj. (Livr.) Care epuizează un subiect; complet, în întregime.

sursa: dex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii